СЪЗДАТЕЛ: РУМЕН ГЕНКОВ ОРГАНИЗАТОР: ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР "ДА ВИНЧИ"

  снимка Светлин Наков

  Д-р Светлин Иванов Наков е български програмист-предприемач, създател на „СофтУни (Софтуерен университет)“, автор на множество книги и статии по програмиране и софтуерни технологии.

  Светлин Наков започва да се занимава с програмиране в 4 клас, а между 5 и 8 клас печели награди от различни турнири, състезания и олимпиади по информатика и програмиране. В 10 клас вече работи на заплата в софтуерна фирма. Междувременно е изчел всички книги за алгоритми, бази данни и програмиране от местните библиотеки във Велико Търново на български и руски език и те съвсем не са му достатъчни.

  Наков учредява Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС). Тогава е и удостоен от Президента на България с престижната награда “Джон Атанасов” за неговия принос за развитие на информационните технологии и информационното общество. През 2005 г. създава със съдружници образователен център за безплатно обучение на софтуерни инженери наречен “Национална академия по разработка на софтуер“ (НАРС).

  Самият той създава и води десетки курсове по програмиране и софтуерни технологии. През 2009 г. се присъединява към Телерик. Провежда безплатни курсове във ФМИ и в ТУ-София, като паралелно обучава на .NET технологии студентите от Телерик академия за софтуерни инженери, която ръководи. Следващата година създава ученическа софтуерна академия на Телерик. Предприемаческите му умения го отвеждат към следващата му цел и реализирана мечта – СофтУни – софтуерен университет за практическо образование. Официалният старт е през ноември 2013 г. Въпреки, че е създател и съосновател, за себе си предпочита длъжността Мениджър „Обучение и вдъхновение“. Преди година създава и първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България „СофтУни Светлина“ като партньорство между „СофтУни” и ЧОУ „Светлина”.

  Тази есен стартира проекта “Школата на Наков за таланти в технологиите“, където ще се подготвят и тренират шампиони по приложно програмиране и софтуерни технологии, а в бъдеще и по графичен дизайн и дигитално предприемачество. Ще се изграждат бъдещите технологични лидери, чрез работа по практически проекти с вдъхновяващи ментори.

  Много съм вдъхновен, защото успявам да реализирам още една моя мечта и кауза за образованието: да изградя заедно с колеги и съмишленици една уникална школа за таланти в дигиталните умения и по-конкретно в приложното програмиране:” – казва Наков във връзка с проекта.

  Още проекти, които Светлин Наков е стартирал в България и за българите:

  “Страхотно съм ентусиазиран да обявя новия проект в подкрепа на българското образование, в който лично съм се ангажирал да преподавам: академия за учители на бъдещето.”

  За кампанията “учи, за да успееш”

  “В екипа на СофтУни вярваме, че “ученето отключва врати“, че да учиш е ценност, че ученето е пътят към просперитета в живота и в обществото. Ние сме убедени, че изграждането на навици за учене и непрестанното развитие на уменията (интелектуални, технически, личностни) в съчетание с дигиталните компетенции на 21 век носят успешна кариера, перспектива за дългосрочно израстване и висок жизнен стандарт.” ~ Светлин Наков

  Записване за обучение “Когнитивна азбука” тук!

  Вашият коментар