СЪЗДАТЕЛ: РУМЕН ГЕНКОВ ОРГАНИЗАТОР: ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР "ДА ВИНЧИ"

  13 невероятни съвета за увеличаване на концентрацията при децата!

  Може ли да оставиш фиджет спинъра и да си довършиш домашното?“
  Сигурна съм, че всеки от вас е питал детето си това поне няколко десетки пъти. Знам, че аз съм!

  Като майка на жизнено, забавно, приказливо осемгодишно момиче, често за мен е предизвикателство да я накарам да седне на едно място, да се съсредоточи върху домашната си работа и да я завърши, без да се разсейва твърде много.

  И да, казвам „разсейва твърде много“, защото децата са естествено енергични и бурни и не можем да очакваме те да се съсредоточат напълно и да не се разсейват изобщо!

  Казвайки това, обаче е възможно да се помогне на детето да се съсредоточи върху определена задача и да увеличи умението за концентрация за по-дълъг период от време.

  Преди да продължа, ето някои неща, които трябва да разберете:

  Децата са естествено любопитни с несравнима енергия. Основната причина, поради която се сблъскват с тези проблеми с концентрацията, е, че те са устроени по-различно от възрастните.

  Когато задачата, която им се дава, не е забавна, те се отегчават и бързо насочват вниманието си към нещо по-интересно – за разлика от нас, възрастните, които изпълняваме задачи, независимо дали ни харесват или не!

  Предлагам ви 13 техники за подобряване и увеличаване на концентрацията и фокуса при децата!

  1. Играйте игри за трениране на фокуса и упражнения за изграждане на внимание

  Игрите могат да бъдат ефективно използвани за изграждане на концентрация. Тъй като децата учат повече, като играят, винаги е добра идея да опитате и да направите дейностите им малко по-забавни.
  Дръжте далеч телефоните, таблетите и компютрите и позволете на децата да играят с играчки, да извършват дейности, които подобряват вниманието и концентрацията, и да правят упражнения за концентрация.

  Проучванията показват, че електронните джаджи всъщност намаляват продължителността на цикъла на концентрация и силата на паметта на децата, така че те трябва да се използват ограничено или изобщо да не се използват.

  • Игри за мислене – Можете да тренирате и укрепвате способността на детето да се концентрира и фокусира, като играе игри за концентрация, които изискват мислене, планиране и използване на паметта. Кръстословици, пъзели и игри с карти като „Памет“ и „Уно“ всъщност подобряват вниманието за думи, цифри и снимки, докато картинните пъзели – в които по-малкото ви дете трябва да търси неща, които са „грешни“ на снимката или да потърси трудно откриваеми обекти – също подобряват вниманието и увеличават концентрацията.
  • Последователност – Връзката между секвенирането и концентрацията е силна. Следването на рецепти, подредбата на масата за хранене и подреждане на неща в азбучен ред са страхотни занимания за децата, които имат затруднения с концентрацията.
  • Просто седни – Тази игра включва предизвикателството вашето дете да седи на стол, без да се движи или да си играе с фиджет спинър, за да види колко дълго може да го прави. Друга игра за подобряване на концентрацията в тази категория е „Статуя!“ Чрез многократна игра мозъкът на детето се „упражнява“ и предизвиква, което засилва връзките ум-тяло и подобрява фокуса.
  1. Подгответе среда лишена от разсейващи фактори

  Някои деца реагират добре в среда, която е успокояваща, но други деца могат да процъфтяват в среда, в която има много суматоха.

  Разбирането в каква среда детето ви предпочита да учи е първата стъпка за повишаване на нивото на концентрация в него.

  • Среда – Меката инструментална музика и мекото осветление помагат да се настрои детето за учене. „Манав беше доста превъзбуден през цялото време, но след като сложих аквариум за риби в стаята му, открих, че той се е успокоил доста!“, Казва Калпана, майка на 4-годишния Манав. „Мисля, че самото гледане на тези риби, спокойно плувайки из аквариума, има невероятен ефект върху него!“
  • Приспособления – В идеалния случай всички джаджи, включително телевизори, таблети, мобилни телефони и т.н., трябва да бъдат изключени или държани в друга стая, за да се избегне разсейване. Ако трябва да използвате компютър за подготовка на уроците, уверете се, че той се използва само за тази цел.
  • Достъпни материали – Дръжте всичко, което е необходимо на детето ви за уроците, под ръка, така че то да няма нужда да става, за да вземе нещо. Всички книги, пастели, учебници, моливи и дори вода могат да се съхраняват на бюрото или наблизо. Това също им помага да следят колко работа е останала и да управляват по-добре времето си. Всички тези фактори помагат на децата да подобрят фокуса и да увеличат вниманието си!
  1. Хранете ги здравословно

  Храненето със здравословна храна има пряка връзка с това колко добре се концентрира детето. Има различни храни, които помагат да се увеличи концентрацията на детето. Яденето на нежелана храна или храна, богата на захар, прави детето мудно, докато храната, богата на протеини като бадеми, яйца и чисто месо, има способността да повишава информираността и нивата на концентрация!

  здравословно хранене

  • Зелена храна – Интересно проучване в университета в Олстър, Обединеното кралство показва, че консумацията на тост и печен боб за закуска увеличава познанието. Експертите твърдят, че яденето на зелени храни и плодове инжектира тялото с антиоксиданти, което от своя страна засилва мозъчната сила.
  1. Направете рутина, която детето ви да следва

  Рутините помагат на децата да свикнат с учебния график. Анита, майката на 4-годишния Раул, има всичко планирано до секундата. „Раул се прибира от училище в 15:30 и има лека закуска. В 16:00 часа го извеждам навън, за да кара колело или да играе с децата от квартала. В 17 часа той се прибира вкъщи, измива се и закусва,  в 17.30 часа си е на бюрото. Той учи или прави домашна работа до 19.30 часа, след което вечеря и е в леглото до 20.30 часа “, казва тя.

  рутина

  Въпреки че не е необходимо да сме толкова подредени като Анита, важно е да поддържате график за детето си, дори и да е по-гъвкав. Това не само помага за успешно разпределение и управление на времето, но също така помага да програмирате мозъка на детето си, за да знае кога той трябва да учи. А това от своя страна помага да се увеличи концентрацията на детето по време на учене!

  Например, Раул знае, че след като играе, той трябва да учи и автоматично влиза в „режим на обучение“, след като играта е приключила.

  1. Дрямката и почивките по време на писане на домашни повишават концентрацията!

  Кратките дрямки и почивки освежават ума и повишават концентрацията. Повечето деца са в състояние да се концентрират най-добре след почивка през нощта.

  дрямка

  Една дрямка в продължение на двадесет минути след училище или следобед помага за повишаване на концентрацията.

  Всички ходения в банята, спирания за храна и т.н. трябва да се вземат предвид преди да започне времето за учене, тъй като те имат тенденция да пречат на концентрацията на детето.

  1. Разделете по-големите задачи на по-малки задачи

  Задайте по-малки задачи, за да увеличите обхвата на вниманието и да подобрите концентрацията. Изучаването на цяла глава от учебника наведнъж е доста трудно за едно дете. Винаги помага да се раздели на страници или дори абзаци, така че детето да изпитва усещане за постижение, за завършване на малка задача и това ще го мотивира да продължи напред.

  разделяне на задачи

  Това важи не само за домашните, но и за домакинските задължения. Нита, майка на 8-годишната Анкит, казва: „Бях карала Анкит да почисти шкафа си в продължение на седмици, но той никога не успя да го направи. Тогава започнах да разделям работата му на по-малки части, като му казах: днес трябва да почистиш долния рафт. Вечерта като се прибрах той го беше направил.“

  1. Разберете начина на учене на вашето дете (зрително, слухово, кинестетично)

  Всички деца учат по различни начини. Някои деца лесно обработват информация, когато я видят, други, когато я чуят, а трети, когато имат практически познания за нея и могат да я докоснат.

   

  Важно е да разберете в коя категория попада вашето дете, най-вече защото това ще му помогне да разбере по-добре информацията и ученето ще бъде по-скоро дългосрочно, отколкото краткосрочно. Няма да зубри.

  • Визуално – Децата, които разбират информацията по-добре, когато са в състояние да я видят. В този случай детето ще може да се концентрира по-добре, ако му бъде позволено да прочете информацията и да я запише.
  • Правене на флаш карти – Ако детето ви учи правописни правила или дори понятия, записването им на малки карти и многократното им показване, ще помогне на детето ви да разбере и усвои тези понятия много по-бързо.
  • Рисуване – детето да нарисува това, което учи, също може да му помогне да визуализира по-добре материала. Бонус е, че това също помага на фините му двигателни умения да се развиват.

  рисуване

  • Doodling – Често виждаме децата си да драскат, докато учат и да мислим, че са разсеяни, но това, което наистина се случва, е, че doodling им помага да си спомнят какво са изучавали в този момент и така да го запомнят на по-късен етап става по-лесно.
  • Слухов – Децата, които се учат по-добре, когато чуят информация, имат слухов характер.
  • Четене на глас – Децата, се учат по-добре, като четат материала на глас или слушат някой друг да чете. В тази връзка те могат да намерят аудио книгите за по-полезни от книгите с меки корици.
  • Музика – Слушането на музика също може да помогне на детето да увеличи концентрацията си по време на учене.
  • Кинестетика – децата, които са кинестетични, трябва да могат да докосват и усещат предмета, за който учат, за да го разберат и обработят информацията по-добре. За тези деца ученето чрез практически приложения може да бъде по-полезно от четенето на глас или писането.

  „Когато детето ми учеше за планетите, аз го заведох в планетариума и когато се прибрахме, седнахме заедно и направихме модел на слънчевата система и я оцветихме. Оттогава той никога не е забравил реда на планетите или кои планети имат пръстени и т.н. ”, казва Нина, майка на 5-годишния Пракаш.

  1. Подгответе детето си за следващата задача

  Подгответе се предварително за следващата задача. Когато детето ви е заето, кажете му какво трябва да направи след това, но му позволете няколко минути, след края на задачата и преди началото на новата такава.

  подготовка

  Това помага, особено когато детето е ангажирано да прави нещо, което му харесва да прави, тъй като би имало нежелание да спре да се занимава с това, за да започне нещо друго.

  1. Поставете кратки времеви цели за по-добра концентрация

  Задайте ограничение във времето за изпълнение на дадена цел. Ако целта е учене на уроците, тогава можете да кажете, че трябва да се прочетат определен брой страници в рамките на двадесет минути.

  времеви цели

  Имайте предвид, че средното време за възрастен човек да се концентрира напълно е около 42 минути. Продължителността на концентрацията на дете би била много по-малка. Ето защо би било разумно да има по-кратки времеви граници, като например 15 до 20 минути. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че докато някои деца процъфтяват във времевите интервали, други деца могат да се чувстват под напрежение и да започнат да изпитват тревога, вследствие на което да загубят фокус.

  1. Създайте система за награждаване на детето ви

  Наградите не е задължително да са шоколадови бонбони или играчки. Те също могат да бъдат под формата на похвали или дори повече уроци/задачи!

  награждаване

  „Дъщеря ми обича да решава математически проблеми, така че като награда за изучаване на хинди, което тя не харесва, ѝ позволявам да направи страница със задачи.“, казва Анушка, майка на 7-годишната Манси.

  Това със сигурност ще помогне за изграждането и увеличаването на концентрацията, нали?

  1. Оставете време за разсейване

  Децата са естествено енергични и бурни. Предоставянето на време да изразходват своята енергия, след като срокът им за дадена задача е завършил, всъщност може да им помогне да се съсредоточат по-добре върху следващата задача!

  почивка

  Ще помогне, ако детето ви направи нещо съвсем различно през времето за почивка/разсейване. Например, Шанта, баба на 8-годишната Шифра, казва: „Когато преподавам правопис на внучката си, правим по 10 изречения в даден момент, след което ѝ позволявам да тича или да се пързаля из къщата за минута-две. Намирам, че това й помага да се съсредоточи върху следващите 10 изречения.”

  Тя открива, че смесването на физическа активност с умствена дейност е много ефективно.

  1. Използвайте енергията ефективно

  Планирайте задачи според времето, в което вашето дете е по-активно и съответно времето, в което то има по-малко енергия.

  Някои деца имат много енергия сутрин, докато други – вечер.

  използване на енергията на детето

  Винаги стартирайте по-сложните дейности през по-активният период от ежедневието на детето ви.

  С намаляването на енергийните запаси на детето винаги можете да преминете към по-лека дейност. Това ще помогне за увеличаване на концентрацията!

  1. Дишайте дълбоко и си представяйте

  Комбинирането на прости техники за релаксация като дълбоко вдишване с положителни визуални изображения помага на мозъка да подобри или усвои нови умения.

  Например, можете да помолите детето да затвори очи и да си представи, че обръща внимание в час.

  релаксация

  Във въображението му какво може да види? Какво може да чуе? Какво го разсейва? Можете допълнително да го помолите да си представи как би се справило с тези разсейвания. След като то е в състояние ясно да си представи това, ще установите, че поведението му в училище също се променя!

  Заключение:

  Както всяко умение, концентрацията може да се подобри и да се подтикне да работи автоматично в полза на детето. Номерът е да бъдете последователни.

  Тези 13 съвета за увеличаване на силата на концентрация са стъпка към желаната цел, защото не само помагат за подобряване на концентрацията, но и засилват връзката, която имате с детето си.

  Автор на статията е д-р Ширий Стивън, детски психолог

  Източник: https://flintobox.com/blog/child-development/

  Записване за демонстрационен урок на обучение “Когнитивна азбука” – https://cognitiveabc.com/zapisvane-demonstracionen-urok/
  Програмата е най-доброто, което можете да направите за Вашето дете!

  Вашият коментар